“Our eyes determine the intensity of the energy that spreads beyond the picture’s edge. It depends on the act of contemplation. It depends on us.
A small part of a Bosisio always remains mysterious and with it the magic of hope that not all has vanished into thin air. It’s all here, we just need to look at it in the right way.”
– Laura Schmidt
Proiectul lui Florin Stefan, Spatiu INTACT, a adus la Cluj doua nume interesante pentru arta contemoprana: Matthias Weischer si Robert Bosisio.
Amandoi sunt, cumva, legati de Cluj. Orasul reprezinta un refugiu, un spatiu potrivit pentru discursul lor si, nu in ultimul rand, Weischer este un model pentru o buna parte din artistii vizuali de aici.
Spatiu Intact este concretizarea unei platforme cu un puternic impact educational, nu in sensul rigid pe care multi il aloca acestei notiuni. Implicarea aceasta a dezvoltat experiente surprinzatoare, a propus modele, a revelat un tip de interes aparte al publicului pentru arta contemporana.
Matthias Weischer, un personaj cu un traseu extrem de interesant, este varful noii Scoli de la Leipzig (o sintagma disputata, dar, totusi, folosita) si arta sa este un reper pentru multi dintre artistii de la Cluj. Lucrarile sale au fost un punct de plecare sau subiect al cercetarii pentru ei.
Destinul sau, de la succes la recluziune si auto- interogare, reintoarcerea si povestea revenirii in galerii au fost subiecte ale dialogului moderat de Jane Neal, dialog la care a participat si Robert Bosisio.
Boisio, impartit si el, surprinzator, intre Trodena, Berlin si Cluj, este, prin multivalenta si abordare, un artist provocator.
Lucrarile sale incita prin reflexivitate si acel fascinant sfumato, te obliga la un proces de asumare si aprofundare a experientei-contact cu o imaterialitate nelinistitoare, dar calda, perceptibila, in acelasi timp. Disolutia formelor si teritoriul iluziilor il atrag pe spectator in promisiunea unei revelatii care e valabila doar de propria imaginatie.
Prezenta celor doi a fost o experienta extraordinara pentru publicul din Cluj si o confirmare a programului ambitios promovat din Spatiu Intact, punctat si de alte cateva evenimente de referinta, printre care cele dedicate dialogurilor cu Michael Borremans sau Luc Tuymans.
SPATIU INTACT, Cluj Napoca. 4 februarie-1 aprilie 2016







